
SUBSITITUTE RESOLUTION - Proposed resolution on carrying weapons into property of 

the Episcopal Diocese of Fort Worth Diocese   

Author: Sandy Liser, Chancellor 

Sponsor: Keen Haynes, St. Martin-in-the-Fields, Keller 

Date: 10/01/2019 

 

Whereas under SB 535, which goes into effect on September 1, 2019, firearms can be carried 

legally at any church, synagogue, or other established place of worship in Texas; 

 

Whereas the 77th General Convention in resolution 2012-D003 requested every parish and 

every diocesan place of work to declare their establishments as Gun Free Zones; 

 

Whereas the members, parishioners and visitors to the facilities owned or controlled by the 

Episcopal Diocese of Fort Worth have a legitimate need and interest to be reasonably protected 

while in those facilities; 

 

Be it resolved, by the 37th Annual Convention of the Episcopal Diocese of Fort Worth, that the 

following policy shall be adopted: 

 

1.  It is not permissible for any person, except those specifically excluded in (3) 

below, to carry a firearm in the diocesan office, in any mission station, or at 

Camp Crucis. 

2.  This policy includes clergy, staff, students, volunteers and visitors, except those 

specifically excluded in (3) below. 

3.  This policy does not apply to the following persons:  

a. A person with a valid and current Security Officer Commission as defined 

by the Texas Occupation Code Chapter 1702 and issued by the Department of 

Public Safety of the State of Texas;  

b. A peace officer who holds a permanent peace officer license issued 

under Texas Occupation Code Chapter 1701; or 

c. A ranger or officer commissioned by the Texas Public Safety Commission 

and the Director of the Texas Department of Public Safety.   

4. The clergy and lay leadership of individual parishes, missions, schools and other 
Properties of the Episcopal Diocese of Fort Worth are asked to prayerfully 
consider adopting the same or similar policy for their facilities.  
 

 


